Likovnost i fotografija

Zašto je dobro posjećivati likovne izložbe

Maza - tehnika: dorađen CCT, unikat © Damir TiljakKompozicijske strukture slike i fotografije zasnivaju se na istim načelima, stoga je mudro pratiti ne samo izložbe fotografija već i slika te dio percipiranih ideja transformirati u oblik pogodan za fotografsko izražavanje. Ključna riječ je transformirati, jer klasična pravila kompozicije teško je, a ponekad i nemoguće primijeniti u fotografiji. No nemojte biti kruti u stavovima i prije svega nemojte vjerovati svemu što pročitate. Najvažnije je stvoriti vlastite sustave procjene i osobne, samo vaše stavove. Zapamtite, ono što vrijedi za vas, ne mora vrijediti za bilo koga drugoga. Na našim stranicama naići ćete na tri vrste tekstova. Jedni su objektivni, u njima iznosimo znanstvene činjenice. To je tako kako je jer je to određeno optikom, kemijom ili elektronikom.

Druga vrsta tekstova iznosi kombinaciju subjektivnog i objektivnog. Na primjer test nekog uređaja je samo djelomično objektivan jer nemamo mogućnost znanstvenog testiranja, no rezultati su jasno vidljivi i objektivno prikazani. Interpretacija, pak, ostaje subjektivna. Ako netko voli crveniju topliju boju kože izabrat će film ili čip koji daje takav tonalitet. Treća vrsta tekstova je u potpunosti subjektivna i izražava osobne stavove.

Fotografija je, kako to vole kazati, na engleskom govornom području "art and craft", zanat i umjetnost. No ona je znatno više od toga, fotografija je kombinacija znanosti i zanata, umjetnosti i psihologije. Upravo ova umjetnička komponenta dio je u kojem individualan pristup dolazi do izražaja. Ne treba iznenaditi što se na mnogim fotografskim školama uče osnove crtanja i slikanja. Fotograf može imati različite koristi od crtanja. Prije snimanja dobro je na papiru nacrtati skicu buduće fotografije, pogotovo ako se radi s modelima. Gotovo nitko to ne radi. Oni iskusni već imaju cijelu postavu u glavi, unaprijed vizualiziraju buduću fotografiju. No, što je s onima koji tek kreću putem ozbiljnog pristupa fotografiji? Odu na snimanje s modelom i ne znaju što žele. Sve se svede na improvizaciju. Model osjeti fotografovu nesigurnost i postane nervozan, gubi povjerenje u osobu iza fotoaparata. Kontrola je nepovratno izgubljena, snimanje upropašteno. Izrada skica pomoći će da sve ide glatko, a ako ne uspijete riječima objasniti modelu što želite, jednostavno pokažete skice. Skice je dobro pokazati i klijentu, kako bi znao što ga na budućoj fotografiji očekuje.

No, da se vratimo na početak teksta. Vježbanjem crtanja uočit ćete razliku u zakonitostima između slikarstva i fotografije. To će nam omogućiti da pojedine elemente slikarstva transformiramo u oblik pogodan za fotografsko izražavanje. Ono što se meni osobno sviđa je rušiti granicu između ta dva medija, no to je tema za cijelu seriju tekstova.

Maza - tehnika: nedorađen CCT © Damir TiljakPogledajte priloženu sliku. Teško je povjerovati da je ovo fotografija. Čak 98 posto ove slike jest fotografija, no neki su elementi dorađeni rukom, a cijela je fotografija izvedena na papiru za akvarel uz pomoć tehnike znane kao CCT. Prva slika na početku teksta je dorađena, slika priložena uz ovaj tekst pokazuje verziju prije dorade. Ovo je ujedno i najbolji primjer za tvrdnju: fotografija = znanost + zanat + umjetnost. Sve tri komponente podjednako su pridonijele nastanku ove slike, znanje kemije, vještina i spretnost upotrebe medija i umjetnički duh koji daje suštinu i smisao. Stoga idite na izložbe kad god vam to vrijeme dozvoli. Ne samo na one fotografske, nego i na one likovne i nemojte imati strah od rušenja granica, bilo u doradi rukama ili u Photoshopu, no nikada nemojte zaboraviti da se kreativnost ne može nadoknaditi jednostavnom upotrebom osnovnog Photoshop filtra.

Damir Tiljak

Kategorija: 
Estetika fotografije

Objavljeno: 18.12.2009.