Otkrijmo forme i oblike

Ljeto je vrijeme jakog i direktnog svjetla, takvo svjetlo vrlo često otkriva skrivene forme i oblike

Jedna od važnih vježbi koju bi svaki fotograf trebao proći je direktno zapažanje formi i oblika, te načina na koji nastaju pod utjecajem svjetla. U našim tečajevima "Estetika fotografije 1, 2 i 3" polaznike upoznajemo s nizom takvih vježbi koje služe za osviještenje različitih načina percepcije. Kako to često biva s našom percepcijom, lakše nam je primijetiti ekstreme od suptilnosti, a ljeto je doba ekstremno usmjerenog i kontrastnog svjetla koje nam može pomoći da bolje zapazimo pojave koje neizvježbanom oku ostaju skrivene u manje izražajnim uvjetima.

Dobar primjer je prolazak takvog svjetla kroz različite otvore ili pokraj nekih prepreka, ali i kroz prozirne objekte kao što su različiti predmeti od stakla, plastike i sličnih prozirnih materijala. Takvi predmeti koje koristimo u svakodnevnom životu zapravo su puni različitih defekata koje u pravilu ne primjećujemo, no prolaskom usmjerenog svjetla kroz njih oni će otkriti neobične strukture. Tako se na ovoj fotografiji vide čak dvije različite teksture koje su nastale prolaskom svjetla, a očituju se kao šarenilo svjetla i sjene na pozadini. Prve su nastale prolaskom svjetla kroz prozorsko staklo, a druge prolaskom svjetla kroz čašu u kojoj se nalazi cvijet. Ovo su vrlo zanimljive forme koje su nam važne i kao kompozicioni elementi. Naime sjena je punopravan kompozicioni element na slici te je tako treba i tretirati, s istom pažnjom koju dobiva i objekt snimanja.

svjetlost generira izraženu formu © Damir Tiljak

Prolaskom usmjerenog svjetla kroz otvore ili pokraj prepreka dobit ćemo različite geometrije svjetlosnih šara. Kako je jedna od osnovnih osobina svjetla da se rasprostire pravocrtno, tako nastali oblici uglavnom će biti kombinacije omeđene ravnim linijama, pravokutnici, trapezoidi, trokuti... Da bismo razbili strogu geometriju pravocrtnih oblika, dobro je imati negdje u slici neki ovalni oblik koji će stvoriti protutežu krutim zakonima fizike, ali i kompoziciono uravnotežiti cjelu sliku.

Sjene definiraju razne oblike © Damir Tiljak

Ovakvi su primjeri odlična vježba primjećivanja oblika, formi i kompozicionih odnosa koji se nalaze praktično u svakoj interakciji svjetla sa svakodnevnim objektima, a naročito su uočljivi kad je svjetlo izrazito tvrdo i usmjereno.

Kategorija: 
Estetika fotografije

Objavljeno: 02.08.2009.