Njihovo prvo ubojstvo

Nasilje, prometne nesreće, požari i druge katastrofe bile su mu specijalnost, a fotografije slikane iz blizine zaštitni znak: likovi u noći na ulicama New Yorka zasljepljeni bljeskom fleša.

Radovi su mu povijesni dokument žanra "ulične fotografije" (street photography). Njegov rad bio je inspiracija mnogim poznatim umjetnicima kao što je Stanley Kubrick, Diane Arbus i Andy Warhol.

Their first murder © WEEGEE/ICP, around 1936

Rođen je 1899. godine pod imenom Usher Fellig u gradu Złoczówu u današnjoj Ukrajni. Otac mu je bio rabin koji je ubrzo nakon njegovog rođenja otišao raditi u Ameriku. Kad je imao deset godina, s majkom i tri brata pridružio se ocu u New Yorku.

Njegove osebujne fotografije, koje nikad nisu bile namještane, često su objavljivane u popularnim novinama tog doba. Postao je poznat po korištenju 4x5 inča Speed Graphic aparat koju je bio namješten na otvor zaslona f/16 i brzinu zatvarača 1/200 s, uz obavezno korištenje bljeskalice.

Oko 250 originalnih printeva izloženih na retrospektivi u bečkom Westlichtu, reflektiraju svakodnevnu realnost urbanih radnih klasa tijekom sredine 20. stoljeća. Voajerizam društva je specifično obilježje njegovih fotografija: fotografirao je ljude kako gledaju i guraju se na poprištima ubojstva ili nasilnih događaja, kako prezirno motre na beskućnike i nasilnike, dive se paradama i filmskim premijerama. Njegov rad nosi kritiku mita o društvu bez klasnih podjela te rasizma u američkom društvu.

S 24 godine počeo je raditi za "Acme Newspictures" - tvrtku čija djelatnost je bila proizvodnja stock fotografija za vlastita izdanja kao i za novine širom Amerike. Povremeno je slikao za njih noćne iznenadne događaje ili nesreće, dok su njegovi kolege iz agencije radije spavali. Kolegice su mu dale nadimak "Weegee" po jednoj društvenoj igri vezano uz činjenicu da je stizao na scenu zločina ili požara samo par minuta nakon što je događaj prijavljen policiji ili vatrogascima. S obzirom da radeći za Acme nije dobivao priznanja za rad, 1935. godine odlučio je otići.

Sljedećih deset godina radio je kao freelancer – u početku je dežurao u policijskoj stanici i čekao prijavu nesreća preko teleprintera da bi 1938. Kupio automobil Chevy Coupe i instalirao u njega policijski radio. Tako je mogao odmah po primitku dojave o nesreći krenuti na poprište i snimati – u autu je držao prenosnu tamnu komoru, dodatne fotoaparate i bljeskalice, pisaću mašinu, cigarete, hranu i odjeću za presvući. Drugim riječima, Chevy Coupe je bio njegova kuća i ured.

Weegee je ostavio velik utjecaj na povijest fotografije svojom knjigom "Naked City" iz 1945. koja se smatra jednom od najvažnijih i najutjecajnijih knjiga o New Yorku. U ovoj knjizi je inspiraciju pronašao i Jules Dassin, režiser istoimenog filma Goli grad (The Naked City) - to je američki noir film iz 1948. sniman djelomično u dokumentarnom stilu na ulicama New Yorka, a radnja se bavi policijskom istragom ubojstva mladog modela. Vizualni stil filma inspiriran je upravo Weegeejevom knjigom.

POGLEDAJ NJEGOVE OSTALE RADOVE!

Autor: 
Darija Tripalo
Kategorija: 
Crno-bijela fotografija

Objavljeno: 13.01.2012.