Kina i Tibet povijest jednog susreta

U utorak, 4. rujna 2018. u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji Vladimira Horvata – Trg žrtava fašizma 14 – održat će se otvorenje samostalne izložbe fotografija  Damira Kavčića pod nazivom „Kina i Tibet – povijest jednog susreta“.

Kina i Tibet - Damir Kavčić

Na izložbi autor izlaže 76 fotografija velikog formata koje je snimio na putovanju po dalekim egzotičnim krajevima Kine i Tibeta. Tijekom sedamnaest dana i više od 10 000 prijeđenih kilometara po kineskom teritoriju, autor je snimio preko 2000 fotografija. Nimalo lakim procesom selekcije odabrane su fotografije koje predstavljaju povijest njegovog susreta s različitim aspektima povijesne i moderne Kine.

Kina i Tibet - Damir Kavčić

Izložene fotografije podijeljene su u četiri tematske cjeline. Prva prezentirana spomenike kineske kulture nastale u periodu od dvije tisuće godina: od 8000 realističnih vojnika od terakote pokopanih 210 godina pr. n. e. u mauzoleju cara kod grada Xi'ana do Zabranjenog grada u Pekingu gdje se petstogodišnji život te građevine kao carske palače prekida 1912. godine abdikacijom posljednjeg kineskog cara.  U ovoj tematskoj cjelini autor donosi i prizore Kineskog zida te Nebeskog hrama.

Kina i Tibet - Damir Kavčić

Druga tematska cjelina pokriva vrtove i hramove snimljene u gradovima Hangzhou i Suzhou. Treća cjelina je moderna Kina – velegrad Shanghai, najveći kineski grad s populacijom od 25 milijuna stanovnika. Posjetitelji izložbe mogu uživati u vizurama grada snimljenih s nebodera Shanghai Tower visokog 632 metra i noćnoj vizuri grada snimljenoj s plovidbe po rijeci Huangpu. Četvrta tema je priroda Tibeta i grad Lhasa. Fotografije prikazuju grandioznu prirodu, grad Lhasu, samostan Sera i palaču Potala, nekadašnje sjedište Dalaj Lame. 

Kina i Tibet - Damir Kavčić

Autor Damir Kavčić fotografijom se bavi od 2014. godine. Temeljno fotografsko obrazovanje stekao je u zagrebačkoj Školi fotografije Fotonaut. U fotografiji ga najvise zanima priroda i povijesna arhitektura. 

Izložba ostaje otvorena do 21. rujna 2018. godine. 

Organizatori izložbe: Portal Fot-o-grafiti.hr i Škola fotografije Fotonaut u suradnji s Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture i Zagrebačkim foto kino savezom (ZFKS). 

Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 03.09.2018.