Damir Tiljak na naslovnici novog broja“DigitalFoto” magazina

„Već prvi pogled na naslovnicu vam otkriva kako ovaj broj ima neke veze s portretima – a veza je Damir Tiljak, zagrebački fotograf i edukator s dugogodišnjim iskustvom. Premda ga u fotografiji svašta zanima, baš su portreti jedna od njegovih specijalnosti. Ali, neću vam pokvariti veselje čitanja intervjua i proučavanja njegovih fotografija, svakako pogledajte kako majstorski barata kompozicijom, svjetlom, ali i Photoshopom…“, kaže urednik Goran Vrakela u uvodniku 81. broja (jesen 2015.) DigitalFoto magazina (DFM magazin) – jedinog tiskanog časopisa posvećenog fotografiji u Hrvatskoj.

Digital Foto Magazin broj 81, naslovnica, "Matilda" fotografija Damir Tiljak
Digital Foto Magazin broj 81, naslovnica, "Matilda" fotografija Damir Tiljak

Na naslovnici broja je portret koji je snimio Damir Tiljak, a model je Matilda. Diskutirajući o tome koliko je zapravo važnost same fotografske opreme u procesu nastanka fotografije, urednik Vrakela na svom blogu navodi primjer fotoaparata s kojim je napravljena ova naslovnica: „Evo, tko od vas može pogoditi s kojim je aparatom (bar približno) Tiljak snimio Matildu za aktualnu naslovnicu DFM 81? Ja nisam imao pojma dok nisam pogledao EXIF! Vrijeme je za iznenađenje – Canon 40D! Ono, danas je aktualan Canon 70D, ponegdje se još može naći Canon 60D u prodaji, ali profesionalci koriste 7D ili bolje, zar ne? A Canon 40D je fotoaparat iz 2007. godine!

Reina - fotografija Damir Tiljak 
Reina - fotografija Damir Tiljak

Dosad su na našim naslovnicama bile fotografije snimljene različitim vrstama i modelima fotoaparata, i kad ih gledate nema vidljive razlike u kvaliteti. OK, razlika je u stilu i radu autora, ali to je upravo ono što govorim – kladim se da bi svatko od njih s praktično bilo kojim aparatom povremeno snimio podjednako dobre fotke kao i sa ‘svojim’ fotoaparatom“. (link na cijeli članak: http://www.digitalfoto.com.hr/2015/10/najvazniji-komad-opreme/)

Luna - fotografija Damir Tiljak, lith print za print su korišteni materijali tvornice Fotokemika
Luna - fotografija Damir Tiljak, lith print za print su korišteni materijali tvornice Fotokemika

DFM 81, kroz kraći intervju u rubrici Profil, predstavlja i višestruko nagrađivanog fotografa vjenčanja Grzegorza Placzeka (Greg Moment) koji je u Zagrebu početkom listopada održao dvodnevni workshop.

Inače, DigitalPhoto magazin iz broja u broj informira o novim i starim tehnikama. U ovom broju dominiraju dvije teme koje su na neki način i povezane, a to su snimanje pri slabom svijetlu i korištenje bljeskalice. Sjajne fotografije je moguće snimiti noću ili u drugim situacijama s malo svjetla, a ovaj broj donosi deset tehničkih i kreativnih savjeta za takve uvjete na osam stranica.

Snimanje bljeskalicom može u kombinaciji s prednostima digitalnih aparata dati dobre rezultate. Pri tome je ipak potrebno ovladati nekim posebnim znanjima, koja donosi ovaj broj na 15 stranica.

Woman in Light 4 - fotografija Damir Tiljak dio izložbe Kreativa
 Woman in Light 4 - fotografija Damir Tiljak dio izložbe Kreativa

Urednik Vrakela savjetuje: „Fotografija je slojevit posao ili hobi pa nakon svladavanja osnovnih tehnika fotograf ima veliki prostor za eksperimentiranje i umjetnički razvoj. Međutim, često susrećem fotografe s manjkavim tehničkim znanjem  - to nije ništa sramotno, nitko se nije rodio naučen….Ako još ne znate (ili ne znate dobro), naučite koristiti bljeskalicu, a nakon toga i druge izvore svjetla, vratit će vam se višestruko.“

Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 04.12.2015.