EOS-1D C

Canon proširuje sustav EOS Cinema novim digitalnim SLR modelom EOS-1D C

Canon je predstavio novi model EOS-1D C, digitalnog refleksnog (SLR) fotoaparata namijenjenog filmskoj i televizijskoj produkciji te produkciji u visokoj razlučivosti. Uz izuzetnu videokvalitetu, napredno snimanje u uvjetima slabe osvijetljenosti i dinamički raspon nalik modelima s fotografskim filmom, kompaktni i lagani EOS-1D C podržava videosnimanje u razlučivosti 4K (4096 x 2160) u samoj kameri s uzorkovanjem boje od 4:2:2, nudeći veću kreativnu slobodu profesionalnim videosnimateljima.

EOS-1D-C

Kao prvi takav SLR fotoaparat, EOS-1D C jedinstven je i vrlo prenosiv paket optimiziran za videosnimanje u visokoj razlučivosti. Napredna kreativnu fleksibilnost omogućena je zahvaljujući podršci za širok raspon razlučivosti i različit broj kadrova u sekundi. Videozapisi u razlučivosti 4K omogućeni su 8-bitnom kompresijom Motion JPEG uz 24 kadrova u sekundi, a videosnimanje u formatu Full HD (1920 x 1080) pri brzini do 1080/60p. Fotoaparat podržava interno snimanje na CF kartice pri svim razlučivostima do 4K, nudeći poboljšanu mobilnost. Videozapisi se mogu prenijeti na vanjske snimače  putem integriranog HDMI priključka s nekomprimiranim signalom YCbCr 4:2:2. EOS-1D C odlikuje se funkcijom Canon Log Gamma, koja olakšava snimanje visokokvalitetnih videozapisa s velikom duljinom ekspozicije i dinamičkim rasponom. Idealan za profesionalne videosnimatelje koji žele zadržati maksimalnu količinu informacija uz prihvatljivu veličinu datoteka, Canon Log Gamma nudi dinamički raspon koji se može usporediti s fotografskim filmom, uz minimalni gubitak prikrivenih i naglašenih detalja radi veće mogućnosti gradacije za stručnjake za obradu boje u postprodukciji.

EOS-1D-C

"EOS-1D C fantastičan je dodatak sustavu Cinema EOS, rekao je Kieran Magee, direktor marketinga u odjelu Professional Imaging u tvrtki Canon Europe. "Od predstavljanja sustava Cinema EOS dobili smo odličan odgovor od profesionalaca kojima se izuzetno svidjela kvaliteta slike i kreativna sloboda koju taj sustav nudi. Novi EOS-1D C proširit će takve kreativne mogućnosti još i više jer riječ je o jedinstvenom fotoaparatu koji podržava videosnimanje u razlučivosti 4K u iznimnom kompaktnom tijelu, koje se može koristiti na mnogo različitih načina. Vrlo smo uzbuđeni što ćemo vidjeti rezultate koje njime može ostvariti zajednica profesionalnih fotografa.”

Napredne performanse u kombinaciji s kreativnom fleksibilnošću

Utemeljen na performansama modela EOS-1D X, EOS-1D C nudi izuzetnu kvalitetu slike i svestranost zahvaljujući 18,1-megapikselnom CMOS senzoru punog kadra. Optimiziran za visokokvalitetno videosnimanje, senzor profesionalnim videosnimateljima daje slobodu pri prilagodbi razlučivosti slike u skladu s temom slike i željenim rezultatom. Pri snimanju u razlučivosti 4K slike se obrezuju na područje ekvivalentno APS-H senzoru, čime se uklanja potreba za promjenom veličine ili skaliranjem, a istodobno se zadržava maksimalna kvaliteta slike. Uz to, mogućnošću obrezivanja na format Super 35 mm u načinu Full HD ispunjavaju se potrebe snimatelja koji inače rade u vidnom polju tehnologije Super 35 mm.

EOS-1D-C

Senzor omogućuje visokokvalitetne performanse u svim uvjetima, nudeći napredno kreativno zamagljenje slike i mogućnosti primjene osvjetljenja kad se koristi u kombinaciji s Canonovim primarnim objektivima EF Cinema. Njihova veličina snimateljima omogućuje da postignu izuzetno plitku dubinu polja s lijepo zamagljenom pozadinom, a osjetljivost do ISO 25.600 omogućuje odličnu kvalitetu te smanjuje šum u uvjetima slabog osvjetljenja. Uz to, podrška za 24, 25, 30, 50 i 60p kadrova u sekundi pri snimanju u Full HD razlučivosti nudi dodatnu fleksibilnost, zadovoljavajući potrebe profesionalnih fotografa u raznim djelatnostima. Podrška za industrijski standard Timecode i kodeke te odabir načina kompresije omogućuju kompatibilnost sa standardnim postupcima tijeka rada, pojednostavljujući uređivanje i gradiranje odmah po završetku snimanja.

EOS-1D-C

Uz EOS-1D C isporučuje se ekskluzivan softverski paket, uključujući paket koji omogućuje snimanje videozapisa u načinima 4K/Motion JPEG i Full HD/60p na fotoaparatu koji se može priključiti na vanjski monitor  bez gubitka kavlitete slike. Omogućeno je i snimanje pomoću funkcije Canon Log Gamma te priključivanje na monitor s primijenjenim standardnim gama-postavkama za videozapise.
Dodatne napredne aplikacije, uključujući Picture Style Editor i EOS Utility, omogućuju prilagodbe različitim postavkama fotoaparata putem računala. Procedure u stvarnom vremenu, primjerice uređivanje i registracija stilova slike ili provjera rezultata na monitoru, mogu se izvoditi standardno putem PC ili Mac računala, omogućujući korisnicima da prilagodbe izvedu brzo te da snimaju učinkovito uz postprodukcijsku obradu.

Objektivi EF i EF Cinema – sloboda eksperimentiranja

Kao dio sustava EOS, EOS-1D C kompatibilan je s više od 60 objektiva EF, koji svi zahvaljujući visokoj razlučivosti podržavaju snimanje slika u razlučivosti 4K. Serija EF objektiva nudi izuzetnu kreativnu slobodu, sa žarišnim duljinama od 8 mm do 800 mm. Otkad je sustav EOS predstavljen 1987., proizvedeno je više od 70 milijuna EF objektiva te su oni postali sinonim za nenadmašnu kvalitetu i popularnost. Kao dio sustava Cinema EOS, Canon je predstavio i čitav niz objektiva EF Cinema za snimanje u razlučivosti 4K, temeljeći proizvode na svojem jedinstvenom znanju o optici potrebnom da bi proizveo vrhunske objektive optimizirane za visokokvaliteno videosnimanje.
Canon EOS-1D C – najvažnije značajke:
•    snimanje videozapisa u razlučivosti 4K
•    1080p pri brzini od 50/60 kadrova u sekundi; Canon Log Gamma
•    nekomprimirani HDMI izlaz
•    18-megapikselni CMOS senzor punog kadra
•    do 12 kadrova u sekundi za fotografije; 14 kadrova u sekundi u načinu velike brzine
•    sustav automatskog fokusiranja s izoštravanjem u 61 točki
•    ISO raspon 100 – 25.600
•    procesori Dual DIGIC 5+
•    8,1-cm (3,2-inčni) LCD zaslon Clear View II
•    kompatibilan s EF objektivima

Kategorija: 
Video

Objavljeno: 29.07.2012.