Canon LEGRIA HV40

Canon je predstavio novi model u svojoj liniji kamera visoke razlučivosti

Ta kamera snima zapise u razlučivosti HDV1080i na vrpce, a nasljednik je modela HV30, koji je ugledno europsko udruženje za sliku i zvuk EISA (European Imaging and Sound Association) 2008. godine proglasilo europskom HD kamerom godine.

LEGRIA HV40 najnoviji je izdanak Canonove popularne serije HV, a korisnicima nudi veću kreativnu kontrolu nad izradom filmova. Nova prilagođena tipka omogućuje dodjelu niza funkcija ručnom brojčaniku za upravljanje s prednje strane kamere. Entuzijastičnim filmašima, kao i svima koji prvi put prelaze na HD, format HDV nudi jednostavnu integraciju u postojeći način rada zahvaljujući kompatibilnosti s gotovo svim programskim paketima za rad s videozapisima.

"Nova LEGRIA HV40 ambicioznim filmašima omogućuje da povise standarde jer im daje još više kontrole", izjavio je Mogens Jensen, šef odjela Canon Consumer Imaging za Europu. "Ta je kamera dokaz naše želje da kreativcima i zaljubljenicima u rad s videozapisima diljem Europe ponudimo izvrsna rješenja."

Glavne značajke:

§ vrhunska HDV1080i kvaliteta slike
§ sve prednosti Canonova sustava za HD kamere
o Full HD CMOS senzor od 2,96 megapiksela
o Canonov HD videoobjektiv s optičkim zumom od 10x i superrasponskim optičkim stabilizatorom slike (Super Range Optical Image Stabilizer, OIS)
o procesor DIGIC DV II optimiziran za HD
§ značajka trenutnog AF-a nudi nevjerojatno brz i precizan automatski fokus; Focus Assist olakšava ručno fokusiranje
§ kinematografsko progresivno snimanje od 25p i namjenski način rada za CINE slike omogućuju snimanje filmova s autentičnim kinematografskim izgledom
§ bolja kontrola uz novu prilagođenu tipku – omogućuje dodjelu niza funkcija ručnom brojčaniku za upravljanje
§ fleksibilan sustav: napredni terminal za dodatke (Advanced Accessory Shoe) omogućuje priključivanje raznovrsne specijalizirane opreme; ručne audiokontrole te priključak za mikrofon i slušalice omogućuju snimanje visokokvalitetnog zvuka; HDMI i komponentni izlazi
§ 2,7-inčni živopisni LCD zaslon s podrškom za gledanje iz više kutova olakšava sastavljanje i pregled snimljenih materijala
§ DV i AV ulazi; analogno-digitalni pretvornik za prijenos starih kućnih videouradaka na digitalne vrpce
§ napredno fotografiranje, uključujući prikaz histograma jednim pritiskom na gumb te istodobno snimanje videozapisa i fotografija razlučivosti 2,07 MP
§ ugrađena bljeskalica i LED osvjetljenje za snimanje videozapisa

Projektirana za filmaše

LEGRIA HV40 temelji se na nagrađivanim značajkama svoga prethodnika, modela HV30, a filmašima nudi više kreativnih mogućnosti. Tako, na primjer, nova prilagođena tipka korisnicima omogućuje da ručnom brojčaniku za upravljanje dodijele neku od brojnih funkcija, čime se upravljanje funkcijama kao što su fokus, ekspozicija i jačina zvuka stavlja na dohvat prstiju. Dostupne su i brojne mogućnosti prilagodbe slike, pa tako kinematografski način rada od 25p replicira izgled klasičnog filma jer snima brzinom od 25 sličica u sekundi.

Canonov sustav za HD kamere

Canon projektira i proizvodi sve dijelove svoga sustava za HD kamere, čime se jamči vrhunska kvaliteta slike. Objektiv, CMOS senzor i slikovni procesor projektirani su za besprijekoran zajednički rad, što rezultira HDV1080i slikama s iznimno preciznim detaljima i reprodukcijom boja.

Objašnjenje tehnologija

Canonov sustav za HD kamere

Da bi zajamčio najbolju kvalitetu slike u svojim HD kamerama, Canon sam projektira i proizvodi tri apsolutno najvažnije slikovne komponente: izvorne Canonove HD videoobjektive, Full HD CMOS senzore i slikovne procesore DIGIC DV visokih performansi.
Svaka je od tih komponenti jedinstvena, a projektirana je tako da se savršeno integrira s ostalima. Zbog toga Canonove kamere nude osjetne prednosti u performansama na području HD slikovnih tehnologija.

Canonov Full HD CMOS senzor

Danas, nakon dugogodišnjeg razvoja i usavršavanja, Canon se može pohvaliti nenadmašnom stručnošću na području projektiranja i proizvodnje CMOS slikovnih senzora. Canonova odluka o ulaganju u interni razvoj i istraživanje rezultirala je 2006. godine prvim Canonovim CMOS senzorom namijenjenim snimanju HD videozapisa.
Trajnim usavršavanjem te vrhunske tehnologije proizveden je današnji 1/2,6-inčni Full HD CMOS senzor od 8 MP, ugrađen u seriju kamera LEGRIA HF S, te novi, kompaktni čip od 3,3 MP, koji se koristi u modelima iz serije LEGRIA HF.
U usporedbi s klasičnim CCD senzorima, CMOS u svijet HD-a donosi brojne prednosti. Omogućuje višekanalno očitavanje lokacija piksela, a time i mnogo bržu obradu HD podataka. CMOS omogućuje i integraciju drugih sklopova u sam slikovni čip, što rezultira učinkovitijim dizajnom čipova. U svaki je Canonov Full HD CMOS slikovni senzor ugrađeno smanjenje šuma i pojačavanje piksela. CMOS, osim toga, troši i manje energije od CCD senzora, čime se smanjuje emisija topline i buke te produljuje vijek trajanja baterije. Za razliku od CCD uređaja, CMOS senzori nisu podloži okomitom mrljanju koje uzrokuje prelijevanje pojedinačnih piksela. Taj je efekt uočljiv kada u kadru postoje jarke svijetle točke.
U Canonovu se CMOS-u koristi filtar primarnih RGB boja s Bayerovim uzorkom, zahvaljujući kojima se videozapisi odlikuju izvrsnom reprodukcijom boja i visokom razlučivošću.

Trenutni AF

Sve HD kamere u Canonovoj novoj liniji za 2009. odlikuju se jedinstvenim sustavom trenutnog AF-a.
Budući da se HD filmovi snimaju pri vrlo visokoj razlučivosti, nužan je iznimno precizan sustav automatskog fokusiranja jer su pri visokoj razlučivosti čak i najmanje pogreške u fokusiranju više nego očite.
Klasični TV AF sustavi sporo reagiraju na velike promjene u udaljenosti objekta snimanja te ih često zbunjuju pozadinski uzorci visoke frekvencije. Canonov sustav trenutnog AF-a stoga je spoj brzog vanjskog AF senzora i preciznog TV AF senzora. Prvi brzo prepoznaje udaljenost objekta, a drugi izvršava potrebno superprecizno fokusiranje.
Superrasponski optički stabilizator slike
Canonov superrasponski optički stabilizator slike koristi dvije metode prepoznavanja potresanja kamere, spajajući žiroskope za objektive i prepoznavanje utemeljeno na vektorima koje učinkovitije pokreće pomične elemente leće. Rezultat je da, za razliku od klasičnih sustava za stabilizaciju slike, koji prepoznaju vibracije srednjih i visokih frekvencija, superrasponski optički stabilizator slike prepoznaje i pokrete niskih frekvencija, npr. spore pokrete tijela uzrokovane disanjem. Takvi su pokreti izvan raspona koje prepoznaje većina uobičajenih OIS sustava.
Superrasponski optički stabilizator slike učinkovit je tijekom snimanja videozapisa te snimanja digitalnih fotografija.

DIGIC DV III

DIGIC DV III novi je procesor digitalnih signala dostupan isključivo na Canonovoj liniji kamera za 2009. Temelji se na procesoru DIGIC DV II, prvotno osmišljenom za model XL H1 radi obrade povećanog protoka podataka i drugih specifičnih zahtjeva HD tehnologije. DIGIC DV III optimiziran je za obradu podataka sa senzora koji su veći od Full HD-a. Brza obrada Full HD podataka zahtijeva otprilike pet puta veće kapacitete obrade od videozapisa u standardnoj razlučivosti.
Budući da obrađuje ogromne količine podataka koji nastaju pri radu s Canonovim HD slikovnim zapisima, DIGIC DV III koristi jedinstven sustav smanjenja šuma, što rezultira videozapisima u kojima gotovo uopće nema šuma, a odlikuju se izvrsnom reprodukcijom boja i širokim rasponom tonova. DIGIC DV III podržava i proširenu paletu prostora boja xvYCC (x.v.Color) te omogućuje 25-postotno povećanje dinamičkog raspona u odnosu na procesor DIGIC DV II.
Kao jedna od temeljnih Canonovih tehnologija, procesor DIGIC DV III nudi zasebnu obradu videosignala i fotografskih signala u jednoj kameri. Videozapisi i nepokretne slike koriste boje na različite načine. Zasebnom obradom njihovih signala moguće je maksimizirati kvalitetu konačne slike. To rezultira bogatim, živim bojama, koje su vjerne onima na izvornom objektu snimanja, bilo da ih gledate na televizorskom zaslonu ili otisnete kao fotografiju.
DIGIC DV III ujedno je i pokretačka sila Canonove tehnologije prepoznavanja lica (vidi u daljnjem tekstu).

Tehnologija prepoznavanja lica

Canonova tehnologija prepoznavanja lica temelji se na procesoru DIGIC DV III, a prepoznaje čak 35 različitih lica u jednom kadru te za svako optimizira postavke snimanja. Moguće je istaknuti čak devet lica, a korisnik jedno od njih može odabrati kao glavnu referentnu točku. Sofisticirana tehnologija odabira i praćenja lica, slična onoj u Canonovim kompaktnim digitalnim fotoaparatima, jamči da će odabrano lice ostati u fokusu što je dulje moguće, čak i ako se miče.
Tehnologija prepoznavanja lica sastoji se od dvije glavne komponente. Automatska ekspozicija pri prepoznavanju lica koristi snagu procesora DIGIC DV III za brzo određivanje odgovarajuće ekspozicije. Automatsko fokusiranje pri prepoznavanju lica koristi Canonov sustav trenutnog AF-a, koji pomoću dva AF sustava nudi jedinstven spoj brzine i preciznosti, za praćenje lica i njihovo trajno ispravno fokusiranje. Canonov sustav prepoznavanja lica reagira iznimno brzo i glatko, čak i kada se lica kadriraju ispred pozadina koje su osjetno tamnije ili svjetlije od objekta snimanja.

Prepoznavanje lica pojednostavljuje i reprodukciju. Zahvaljujući značajkama Face Jump i Face Timeline, snimljena lica prikazuju se kao minijature na zaslonskom izborniku za reprodukciju. Korisnici prilikom pretraživanja snimljenih materijala mogu jednostavno uočiti koga su sve snimili.
Pre REC

U načinu rada Pre REC (preventivno snimanje) kamera neprestano predmemorira tri sekunde materijala. Kada pritisnete gumb za snimanje, te se tri sekunde dodaju na početak isječka. To u praksi znači da je uvijek zajamčeno snimanje najvažnijih trenutaka, čak i ako korisnik presporo reagira na brze događaje.

Video Snapshot

Način rada Video Snapshot osmišljen je za pojednostavljivanje izrade videomontaža.

Kada je omogućen, kamera pri svakom pritisku na gumb za snimanje snima kratak isječak u trajanju od četiri sekunde. Toliko u prosjeku traje jedan kadar u nekoj televizijskoj emisiji.

Tijekom snimanja u načinu rada Video Snapshot uz rub LCD zaslona nalazi se plava traka koja odbrojava vrijeme pa korisnik uvijek vidi koliko još vremena preostaje do kraja četverosekundnog isječka.
Po dovršetku snimanja korisnik može pregledati niz isječaka njihovim uvrštavanjem na popis za reprodukciju, čime nastaje jednostavan filmić sastavljen od više snimaka. Popis isječaka može se reproducirati uz glazbenu podlogu. U kameru je unaprijed učitano pet audiozapisa koji nisu zaštićeni autorskim pravima, a na priloženom CD-u dostupni su dodatni zapisi. Korisnici u kameru mogu prenijeti i glazbu iz vlastite zbirke pomoću priloženog programa Music Transfer Utility (podržava samo WAV format).

Dual Shot

Značajka Dual Shot omogućuje snimanje videozapisa i fotografija u istom načinu rada za snimanje. Nema potrebe za promjenom postavki na brojčaniku za upravljanje. U načinu rada Dual Shot kontrole kamere i fotoaparata postavljaju se na automatske postavke, što korisnicima omogućuje da se usredotoče na snimanje savršene snimke.

Ako im je potrebna dodatna kontrola i pristup ručnim postavkama snimanja, korisnici se mogu prebaciti u namjenski način rada za snimanje fotografija ili videozapisa na brojčaniku za upravljanje.
Photo Burst

Tijekom reprodukcije značajka Photo Burst pritiskom na gumb dijeli videoisječak od jedne sekunde u niz od 25 fotografija te tako korisnicima omogućuje odabir savršenog trenutka iz niza fotografija.

Prostor boja xvYCC (x.v.Color)

Prostor boja xvYCC (x.v.Color) nudi širu paletu boja za snimanje videozapisa – podržava gotovo dvostruko više boja od prostora boja sRGB. Na taj se način omogućuje dublja, realističnija reprodukcija boja. Za korištenje te značajke tijekom reprodukcije potreban je zaslon koji podržava x.v.Color.

Kategorija: 
Video

Objavljeno: 17.02.2009.