Provjera memorijskih kartica

Spremate se na važno snimanje? Hoće li memorijska kartica zakazati?

Padom cijene memorijskih kartica ozbiljnim zaljubljenicima u fotografiju postalo je izlišno štedjeti na medijima, ili možda nije? Datoteke koje proizvode noviji modeli fotografskih aparata sve su veće i veće, pa je tako narasla i potreba za memorijom. Iako profesionalni fotografi po tom pitanju ne štede i kupuju najbolje i najkvalitetnije kartice mnogi se još uvijek odlučuju na manje poznate proizvođače koji nude kartice naizgled istih performansi po mnogo nižim cijenama. Također se postavlja pitanje što je sa starijim karticama iz naše kolekcije, koliko dugo ih još možemo koristiti?

Prije svega jeftinije kartice najčešće ne nude iste performanse kao skuplje. Često je na njima navedeno da im je brzina ista kao kod skupljih kartica renomiranih proizvođača, no ne navodi se koja brzina. Kartice imaju dva različita načina za protok podataka, jedan je zapisivanje, a drugi je čitanje podataka. Često su kartice koje se deklariraju kao brze zaista brze, ali u čitanju podataka, dok su prilikom zapisivanja znatno sporije, čak od 5 do 10 puta od skupih kartica proizvođača kao što su SanDisk ili Lexar. Fotografirate li u RAW + jpeg načinu rada ovo je važan parametar koji može znatno utjecati na brzinu fotografiranja, odnosno na vrijeme potrebno da se isprazni buffer aparata. Brzine možete provjeriti testovima tako za Mac računala postoji odličan set alata za provjeru SpeedTools. Takvih alata vjerojatno postoji i za PC računala, samo ih treba potražiti.

Što se tiče trajnosti kartice, odnosno mogućeg zakazivanja i tu postoje načini za provjeru. Svaka bi kartica trebala izdržati više tisuća snimanja i brisanja bez ikakvih problema, no nije zgorega svako toliko provjeriti stanje kartice. Kako se to radi? Postoji mnoštvo programa za provjeru diskova i kao što takvi programi mogu provjeriti tvrde diskove, mogu provjeriti i memorijske kartice. Dobar program za PC platformu je DiskCheck iako ne može provjeravati kartice manje od 2 GB, no u slučaju da imate kartice manjeg kapaciteta poslužit će i neki drugi. Jednostavno potjerajte test diska, odnosno kartice i ako se pokaže da na kartici ima grešaka vrijeme je da je pošaljete u mirovinu jer takva je kartica nesigurni medij za kojeg nikad ne znate kad će zakazati, možda već na sljedećem snimanju. Povremeno provjeravajte svoje kartice, a svakako prije svakog važnog snimanja jer nema gore situacije od fotografija koje su zauvijek izgubljene jer je kartica zakazala.

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 19.04.2007.