Flash difuzor za 50 lipa

Bljeskalica koju stavljamo na aparat vrlo često zahtijeva dodatni difuzor. To će pomagalo raspršiti svjetlost bljeskalice. To znači da će na snimljenoj fotografiji doći do smanjenja kontrasta, ljepših prijelaza iz sjene u svjetlo i boljeg osjećaja trodimenzionalnosti objekta kojeg fotografiramo. Difuzora za bljeskalicu ima različitih, neki se koriste principom refleksije svjetla od različitih matirano bijelih ploha, a neki se koriste principom prolaska svjetlosti kroz prozračne plohe ili objekte. Ova druga kategorija se najčešće pojavljuje u obliku plastičnih "kapica" koje se nataknu na bljeskalicu. Cijena takvih dodataka varira od nekih 70 kn pa sve do nekoliko stotina kuna za one "ozbiljnije". Ako baš i niste voljni utrošiti toliki novac za difuzor možete ga napraviti za samo 50 lipa. Bilo koja bijela plastična boca donijet će Vam povrat novca u tom iznosu. Ukoliko je ne vratite nego je iskoristite za izradu difuzora to je ujedno i cijena koju ćete platiti za difuzor.

Najbolje je koristiti boce koje su bijele i koje na prvi pogled izgledaju neprozirno, ali kad ih postavite ispred nekog svjetlosnog izvora primijetit ćete da se svjetlost ipak probija kroz bocu. U takve je boce najčešće pakirano mlijeko ili jogurt. Kod odabira pripazite da proizvođač nije bocu pobojao nego je na nju samo nalijepio tanku foliju koja označava tip proizvoda koji je u boci. Tu je foliju lako oguliti s boce i tako nam ostane čista bijela boca, koju ste naravno prije upotrebe oprali i osušili, izvana i iznutra.

Odabir boce © Damir Tiljak

U sljedećem koraku izmjerite opseg gornjeg dijela bljeskalice, u našem se slučaju pokazalo da on iznosi 23 cm. To možete napraviti s bilo kojim fleksibilnim metrom. Ako ga nemate nabavite ga besplatno. U većini centara koji prodaju različiti asortiman (Bauhaus, Baumax, Pevec) kupcima na raspolaganju stoje besplatni papirnati metri. Ako Vam se ne ide u neki od tih centara ili Vam nije pri ruci uzmite običnu papirnati traku koju ste izrezali od komada novina omotajte je oko tijela bljeskalice, označite njezinu dužinu, te je u istoj dužini omotajte oko boce, kao što biste napravili s metrom, i zacrtajte markerom liniju koja ima istu dužinu kao opseg tijela bljeskalice.

Mjerenje opsega © Damir Tiljak

Sada je potrebno odrezati gornji dio boce, bocu nataknuti na bljeskalicu i Vaš je novi difuzor spreman za upotrebu. Boca ima različitih: malih, srednjih, velikih, okruglih, četvrtastih, tanjih, debljih, prozračnijih i manje prozračnih. Svaka od njih će dati drugačiji rezultat i u konačnici će i drugačije izgledati na vašoj bljeskalici. Ljepota ovog savjeta nije samo u cijeni, nego i u tome što difuzor možete izraditi praktično bilo gdje. Otišli ste na put, na ljetovanje, na kraći odmor i zaboravili svoj originalan tvornički difuzor ponijeti sa sobom, nema problema, za tren možete izraditi njegovu zamjenu. Boca kakve Vam trebaju ima zaista svuda, a vjerujem da u foto torbi uvijek imate onaj univerzalni "švicarski" nožić. Ako ga nemate vrijeme je da jednog nabavite jer na putu ili terenu vrlo često Vam može zatrebati.

Vaš novi difuzor © Damir Tiljak

Autor: 
mr.sc. Damir Tiljak
Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 05.09.2013.