Dvostruka (cross) polarizacija

Tehnika je fotografiranja kad prilikom snimanja koristimo polarizirani izvor svjetla uz istodobnu upotrebu polarizacijskog filtra na objektivu.

dvostuka ili cross polarizacija © Damir Tiljak

Izvor svjetla mora biti potpuno polariziran, tako da za praktičnu primjenu ove tehnike dolaze u obzir samo dvije kombinacije:
1. upotreba polarizacijskog filtra preko izvora svjetla
2. snimanje na takozvanom light boxu, kojeg u ovom slučaju zamjenjuje bilo koji LCD ekran

Prva je kombinacija fleksibilnija jer nam omogućava bolju kontrolu intenziteta svjetlosnog izvora, a donekle i kvalitetnija jer se kod korištenja LCD ekrana na fotografiji mogu pojaviti mreže piksela koje ekran koristi za stvaranje slike. LCD ekrani za stvaranje slike koriste polarizirani izvor svjetla čiji intenzitet kontroliraju uz pomoć polarizacijskih filtra napravljenih od tekućih kristala. Kad ekran emitira bijelu svjetlost propusnost je maksimalna, a svjetlost u potpunosti polarizirana.

Sve što nam je sve potrebno za dobivanje zanimljivih fotografija nastalih ovom tehnikom je LCD, aparat s polarizacijskim filtrom i prozirni plastični predmeti. U našim je primjerima korišten set za jelo, razne žličice, nož, vilica i čaša. Možete koristiti što god želite: kutije od CD-a, trokute i ravnala, kutijicu od filtra, plastične kutijice u kojima se pakira hrana, slamke, razne poklopce, zapravo sve što je nastalo termičkim lijevanjem plastike. Kod ubrizgavanja plastike u kalup, kao posljedica nejednakog pritiska i nejednakog hlađenja plastični će predmet imati različite razine stresa u raznim dijelovima materijala. Te će se razlike u našem slučaju pokazati kao različito obojena područja. Na djelu je isti princip kojeg LCD monitor koristi za dobivanje slike u boji, samo što se u ovdje on pokazuje kao slučajnost koju ne možemo kontrolirati. Svi su primjeri iz ovog teksta snimljeni s LCD ekranom kao pozadinom.

Evo kako izgleda fotografija snimljena kad smo objekte samo postavili na ekran. Na ekranu treba projicirati potpuno bijelu sliku. Različite šare u svjetlom djelu slike uzrokuje moare koji nastaje kad se poklope dvije slike s uzorkom. Ovaj se problem može jednostavno riješiti, samo treba odmaknuti objekte od površine ekrana i zamutiti piksele ekrana uz pomoć male dubinske oštrine.

dvostuka ili cross polarizacija © Damir Tiljak

Kad stavimo polarizacijski filtar na objektiv dobit ćemo efekt koji smo htjeli postići. Efekt je direktno vidljiv u tražilu tako da točno možete vidjeti kako će slika izgledati. Tu nam se ponovo javlja početni problem, kad je filtar podešen tako da u potpunosti propušta svjetlost monitora i dalje dolazi do pojave moare uzoraka.

dvostuka ili cross polarizacija © Damir Tiljak

Rotacijom filtra možemo postići da djelomično ili potpuno blokiramo svjetlost ekrana, kad je potpuno blokiramo nestaje moare jer se pikseli više ne vide, a pozadina postaje potpuno crna.

dvostuka ili cross polarizacija © Damir Tiljak

Ako imamo obojane objekte, tako dugo dok su prozirni dobit ćemo zanimljive uzorke u boji. Nemojte se bojati eksperimentirati s različitim objektima.

dvostuka ili cross polarizacija © Damir Tiljak

Ekspoziciju možete odrediti sami uz pomoć histograma ili vizualno. Eksperimentirajte s različitim ekspozicijama, a ako niste sigurni kako dobiti ispravnu ekspoziciju koristite bracketing.

dvostuka ili cross polarizacija © Damir Tiljak

Polarizacijski je filtar jedan od nekoliko filtra kojih preporučujemo koristiti u digitalnoj fotografiji. Sve filtre u boji treba izbjegavati jer degradiraju kvalitetu slike, taj dio detaljnije objašnjavamo na tečaju Digitalna fotografija 1.

Materijal predstavljen u ovom tekstu obrađuje se u:

Teorijski dio Tečaj opće fotografije
Praktični dio Radionica kreativne tehnike fotografiranja

mr.sc. Damir Tiljak

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 13.08.2013.